London som innovativ legeplads
Bevæbnet med blok, kuglepen, kamera og innovationsværktøjer tog Køge Handelsgymnasiums to innovationsklasser på 3. år på tur til London
for at udfordre sig selv og hinanden i innovative ideer under overskriften globalisering.
”London er en sammensat by både kulturelt og socialt. Londons historie bærer tydeligt præg af imperialismen – og dermed udgør byen den perfekte scene for vores studerendes arbejde med innovation og globalisering. De studerende i 3h og 3g skal bruge værktøjerne fra undervisningen og bruge byen kreativt undervejs i processen,” siger adjunkt Anders Ellegaard, som på studieturen havde følge af kollegaerne Gitte Ahrensberg, Signe Sindberg Kaspersen og Maja Vej Karlshøj. ”Vi bruger museer og kvarterer i byen som steder, vores studerende skal opsøge for at finde viden og få input til deres produkter. En dag lod vi vores studerende udforske kvarterer i London med henblik på at lave feltstudier. De studerende fik at vide, at de skulle være modtagelige med alle deres sanser undervejs: Se, lytte, lugte… Deres observationer skulle ledsages af billeder og skriftlige betragtninger om alle input, de fik. Samtidig bad vi vores studerende – som en del af opgaven – at få et interview med en lokal beboer eller en, der arbejdede i nabolaget. Foruden hårde data som alder, køn, uddannelse og arbejde skulle de studerende få den interviewedes betragtninger om kvarteret. Mente personen kvarteret bar præg af globalisering? Hvilke nationaliteter mødte man hyppigst i kvarteret og hvilke sprog blev der talt? Produktet af dagens arbejde med feltstudier, observationer og interview skulle munde ud i en kort fremlæggelse som i ord og billeder kunne fortælle de andre studerende og lærere om kvarteret,” fortæller Anders Ellegaard.
Det globale væv
”Klasserne besøgte også Imperial War Museum og med udgangspunkt i det og besøg i St James Park og ved Buckingham Palace satte vi de studerende i gang med en fotomaraton, hvor de skulle lave en fotoserie om, hvordan globaliseringen kommer til udtryk i historien og i kulturen. Vinderholdet bestående af Nynne Toft Rasmussen, Nicklas Glyseth Pedersen, Emilie Sonne Madsen, Catja Hansen og Tobias Bjørn Nielsen fra 3h havde lavet en fremragende serie, hvor den amerikanske kaffekæde Starbucks’ logo gik igen. Kaffekæden har indtaget London – det er jo også et udtryk for globalisering. Brune bønner fra fx Asien eller Latinamerika – gennem den nordamerikanske kaffemølle – til fx London, som i fortiden har været et vigtigt handels- og finanscentrum på grund af det britiske imperiums vækst – en raffineret sløjfe,” konstaterer Anders Ellegaard og siger afslutningsvis: ”Foruden det faglige arbejde med innovation fik klasserne også mulighed for at opleve London som enhver turist fx blev det til tur i Fortune teateret for at se The Woman in Black, gå i Jack the Rippers fodspor, besøge BBC og se fodbold på lokal pub.”