Hjemmebanefordel gennem EU?
Ti klasser på Køge Handelsgymnasiums internationale linje var samlet til International dag på Teaterbygningen torsdag den 2. februar. Emnet for dagen var EU og Danmarks formandskab.
Dagens program bød på oplæg fra EU-eksperter, paneldebat med ungdomspolitikere – og dans.
Adjunkt Mads Waneck fungerede som dagens toastmaster og bød alle studerende på studieretningen International Business Studies velkommen og indførte dem i dagens program. 1. års klasserne indledte dagen med oplæg ved journalist Andreas Marckmann Andreassen. Han introducerede EU som fænomen og betragtede EU gennem lyset af den nuværende eurokrise og det danske formandskab. Andreas Marckmann Andreassen er fast tilknyttet fagbladet Journalisten som freelancer. Han er godt hjemme i EU og har skrevet ”Håndbog i EU for journalister”, som er udgivet af Dansk Journalistforbund i samarbejde med Europa-Kommissionen i Danmark i 2011.
Fra IBS til Mary
For 2. og 3. årsklasserne bød dagens første programpunkt på oplæg om det indre marked ved chefkonsulent Annette Dragsdal fra DI. Hun er ligesom Andreas Marckmann Andreassen ekspert på EU – men i det daglige har hun erhvervslivets briller på og beskæftiger sig blandt andet med danske firmaers vej ind på det indre marked, når det gælder import og eksport, harmonisering af regler og standarder i Europa. Hendes budskab var, at virksomhederne i Europa bliver kun konkurrencedygtige i den globale økonomi, hvis det indre marked fungerer bedre. Hun ser EU som et godt politisk instrument til at styrke EU-landene og det indre marked som modvægt til fx Brasilien, Kina og Indien. ”EU må holde sammen, for om ganske få år overstiger BRIK-landenes vækst EU’s,” sagde Annette Dragsdal blandt andet, inden hun hastede tilbage mod hovedstaden. En time efter oplægget for de studerende skulle hun sammen med DI være medvært i Bella Center ved konferencen "One Europe - One Market", som DI og Dansk Erhverv havde inviteret til i forbindelse med det danske EU-formandskab og 20-års jubilæet for EU’s. Konferencen åbnes af H.K.H. Kronprinsesse Mary og blandt deltagerne er EU-kommissær Michel Barnier og erhvervsminister Ole Sohn.
Politisk tagfat til dans
Efter første oplæg blev alle årgange samlet igen til politisk ungdomsdebat mellem SFU’s Kristian Rasmussen og Ulrik Brandt Lassen fra Liberal Alliance ungdom. De diskuterede gode og dårlige sider ved EU og gav deres syn på hvordan Danmark burde agere i forhold til EU. De var begge bekymrede for demokratiet i takt med, at EU vokser. Kristian Rasmussen sagde blandet andet, at man var nødt til at forholde sig kritisk til EU's størrelse, for demokratiet og den europæiske fællesånd kunne være svært at bevare på tværs af så mange sprog og lande. Efter politisk debat og frokostpause var det på tide at få gang i kroppen efter formiddagens koncentration ved oplæg og debat. De to danseinstruktører Kiki og Rikke fra Partydancers indførte studerende og undervisere i europæiske danse – spansk dans, irsk riverdance – og amerikansk linedance og squaredance, som er voldsomt populært over alt i Europa. Koncentrationen blev nu omsat til nøje at følge instruktioner til dansetrin – og slå sig løs til danseforførende musik.