California dreaming
De fleste studieture byder på store oplevelser. Men for 3c på International Business Studies-linjen på Køge Handelsgymnasium er der helt særlige ting i vente på studieturen til Californien i oktober: Googles hovedsæde, møde med den demokratiske toppolitiker Eric Bauman og besøg på Tesla-fabrikken.
De studerende i 3c går sikkert og kniber sig i armen i disse dage … men jo, den er god nok. Det fyldige studietursprogram byder blandet andet på tre oplevelser i særklasse på den amerikanske vestkyst. ”Det har været hårdt arbejde at få skabt de mange kontakter og få alle aftaler på plads – men det er arbejdet værd, når man ender med at kunne præsentere klassen for en tur, som er helt enestående. Vi glæder os alle sammen sindssygt meget!,” siger lektor Henrik Kureer, der underviser 3c i international økonomi. Sammen med kollegaen Henning Maarup har Henrik Kureer planlagt to studierejser til Californien for to klasser med et fælles grundprogram. Begge klasser rejser i perioden 30. september til 14. oktober. Henning Maarup rejser med 3a, mens Henrik Kureer tager med 3c. På turen med 3c får Henrik Kureer følgeskab af kollegaerne Mette Bertram, Susann Albeck og Anders Bang. ”På rejsen har 3c fagligt fokus på bl.a. Silicon Valley-området – it-industri og cleantech (grøn energi) – og den amerikanske velfærdsmodel,” fortæller Henrik Kureer. ”Vi rejser rundt i fire minibusser med lærerne som chauffører, og vi kører fra sted til sted og overnatter på billige moteller. Det betyder, at vi rejser fleksibelt og kommer vidt omkring – og dermed opnår vi et højt udbytte af turen. Vi starter i San Francisco og slutter i Los Angeles,” fortæller Henrik Kureer. ”Undervejs skal vi samle op på den teoretiske undervisning, vi har haft hjemme og se den virke i praksis – gennem virkelige eksempler i form af virksomheder og mennesker. Vi besøger bl.a. Santa Rosa Junior College nord for San Francisco. Vi skal også studere den amerikanske velfærd ved at besøge Glide Memorial Church i San Francisco, som står for daglig uddeling af 300-400 måltider til fattige hjemløse. Klassen skal desuden besøge en af Californiens meget indflydelsesrige politikere, nemlig demokraten Eric Bauman, som er næstformand i demokraternes partiorganisation i Californien. Her med den danske valgkamp in mente – så er alt i USA bare større. Eric Bauman repræsenterer USA's største partiafdeling – som mange gange overgår, hvad vi kender hjemmefra. Californien er den mest folkerige delstat i USA. De studerende stifter dermed bekendtskab med en stat i et land, som overgår Danmark på alle fronter – også hvad angår gæld. 3c skal bl.a. diskutere velfærd med den amerikanske toppolitiker – så det bliver spændende at se hvad de får med hjem fra det møde,” siger Henrik Kureer.
It og grønne sportsbiler
”Vi opholder os i tre dage i Silicon Valley syd for San Francisco, som er centeret for den amerikanske it-industri. Her skal vi bo i Silicon Valleys ”hovedstad” Palo Alto, hvor kendte virksomheder som Facebook og Hewlett Packard har hovedkvarter,” fortæller Henrik Kureer. ”Dagene er besat med interessante besøg – og som den første danske gymnasieklasse – tør jeg godt sige – skal 3c besøge Googles hovedkvarter i Mountain View syd for San Francisco. Normalt er det kun amerikanske it-studerende, der allernådigst får lov til at komme ind i Googles hellige haller!,” siger Henrik Kureer. ”Mødet er kommet i stand gennem en personlig kontakt via en studerende i 3c – nemlig Philip Carentius, som har et familiemedlem, der er it-chef for Google Europe. Fire rundvisere står klar, når klassen 6. oktober dukker op hos Google. I Palo Alto skal klassen også besøge Stanford University samt Udenrigsministeriets kontor Innovation Center Denmark, som rådgiver danske virksomheder, som ønsker at etablere sig i Silicon Valley. Endelig skal klassen også besøge Tesla Motors, der fremstiller batteridrevne luksussportsvogne,” fortæller Henrik Kureer. ”Vi har også et aftenmøde med nogle af de danskere, der er bosat og arbejder i Silicon Valley. Den unikke studietur afsluttes i Los Angeles, hvor klassen skal besøge AP Møller gigantiske containerhavn på Long Beach,” slutter Henrik Kureer.