KHS i ”cooperativ” undervisning
Kvickly Køge endevendt i Afsætning A
I auditoriet på Køge Handelsgymnasium var flere klasser på den internationale linje International Business Studies samlet til det første arrangement i en foredragsrække arrangeret af lektor Dagny Thomsen. Fra nærområdet var varehuschef Kenneth Wiesmach indbudt til at fortælle om Kvickly Køge i Vestergade til at sætte perspektiv for de studerende i faget afsætning på højniveau.
Auditoriet var fyldt godt op af studerende fra alle årgange på International Business Studies – dagens tilhørere kom fra klasserne 1b, 1e, 2b, 3a, 3b og 3c. Op til Kvicklys virksomhedsbesøg havde de studerende i de deltagende klasser arbejdet med Kvickly i afsætning, så varehuschef Kenneth Wiesmach havde på forhånd modtaget opgaver løst af de studerende i afsætningsfaget. Foredraget var opdelt i tre dele. I første del præsenterede tre repræsentanter blandt de studerende deres afsætningsopgaver om Kvickly. I anden del kommenterede varehuschef Kenneth Wiesmach de tre opgaver gennem en varehuschefs optik, og til slut præsenterede Kenneth Wiesmach Kvickly Køge, opridsede deres lokale markedsføring og de udfordringer, varehuset står i. Emilie Würtz Jensen fra 1e præsenterede, sekunderet af sin powerpoint, Kvickly Køge ud fra forskellige værktøjer i afsætning – hun lavede en værdikædeanalyse, hun så på varehusets indkøb, lager og marketing. Gennem en omverdensmodel fik hun udpeget virksomhedens styrker, svagheder, muligheder og trusler, som hun indsatte i en SWOT-analyse. Louise W. Henriksen fra 2b havde lavet et kampagneforslag til den lokale Kvickly – nemlig for COOP-kædens private label Änglamark, som er en produktserie inden for personlig pleje, vask og rengøring og økologiske fødevarer. Hun havde udpeget en veldefineret målgruppe ud fra Minerva-modellen – nemlig det rosa segment og delvist det grønne segment – som ville gå efter gode tilbud på Änglamark. Tilbuddet skulle appellere til idealistiske kvinder, som ønsker at værne om miljø, træffe sunde valg for deres børn uden at belaste pengepung. Med udgangspunkt i AIDA-modellen viste Louise W. Henriksen konkret, hvordan hun havde skruet kampagnen sammen: Attention er Kvickly Køge og Änglamark; Desire er kampagnes prisnedsættelse på 20 procent; Interest peger på målgruppens ønske om at handle billigt, men alligevel med samfundsbevidst sindelag; mens Action lader kunden vide, at butikken kan besøges fysisk, virtuel på hjemmeside og en QR-kode hurtigt ville kunne skabe en fortælling for produktet Änglamark for kunder med QR-læser på deres smartphone. Pernille Kaas fra 2b havde kastet sig ud i at tiltrække det ellers svære blå segment til COOP-varehuset. Hendes forslag gik på eksklusivt at forhandle sangeren L.O.C.s grå jakkesæt i forbindelse med albummet Prestige Paranoia Persona VOL. 2 til målgruppen af materialistiske og moderne karrieremænd med annoncer i magasinet Euroman. Varehuschef Kenneth Wiesmach kommenterede undervejs de studerendes oplæg på indholdssiden – han fandt analyserne skarpe og fandt brugen af QR-koder og eksklusive tilbud interessante i forhold til at ramme de yngre målgrupper.
Verden gennem COOP-brillen
Varehuschef Kenneth Wiesmach præsenterede til slut de studerende for Kvickly Køge fra sin side af bordet. Han optegnede det herskende billede i dagligvarebranchen, som er hårdt ramt af finanskrisen. Privatforbruget er nu 30 milliarder lavere end før krisen – og det kræver, at vi er ekstra dygtige, sagde Kenneth Wiesmach. Kvickly Køges største konkurrenter i nærområdet er Superbest i Ellemarken og Netto-butikkerne fx i Torvebyen og på Toldbodvej. Kenneth Wiesmach havde medbragt en powerpoint med oversigter over markedsandele for at kunne vise de studerende, at alle har det svært i detail, og at danskerne er vilde med discount. Varehuschef Kenneth Wiesmach fortalte, at kunderne i Kvickly forventer, at de kan få alle indkøb ét sted – og det er et af de områder, hvor Kvickly gør en dyd ud af at adskille sig fra discountkæderne. I Kvickly Køge gør man en stor indsats for at give kunderne gode oplevelser, når de handler. Varehuschef Kenneth Wiesmach viste til slut de studerende konkrete eksempler på markedsføring i de lokale medier – Euroman er i den lokale sammenhæng uden for økonomiske rækkevidde. Det første eksempel tog udgangspunkt i Änglamark-produkter – så Louise W. Henriksen havde fat i den helt rigtige ende, da hun skruede sin kampagne sammen. Kenneth Wiesmach fortalte de studerende, at Kvickly Køge ofte satser på at lave lokale kampagner for COOP’s egne mærker så som Änglamark, for det er produkter, som ikke findes i de konkurrerende kæder. Og lige netop Änglamark er der god grund til at markedsføre, for serien består af et stort udvalg af økologiske, miljøvenlige eller allergivenlige produkter, som er lavet med omtanke for naturen – og seriens vaskepulver scorer som regel højt i uvildige forbrugertests. Det andet kampagneeksempel hørte tiden op til efterårsferien til. Målgruppen var ferieramte forældre og deres børn – og tilbød gode tilbud på rødvin og kød – og en børnebillet, så børn kunne indløse fx juicebrik, pølsehorn og Castus frugtstang i løbet af uge 42. Arrangementet var en succes og foregik i god stemning, hvor Kvickly Køge og de studerende med Dagny Thomsen som ordstyrer fik udvekslet faglige betragtninger om Kvickly i en afsætningskontekst.