Innovation for Røde Kors
3g og 3h har lavet projekter for Røde Kors Køge
Hen over efteråret har innovationsklasserne 3g og 3h på Køge Handelsgymnasium arbejdet med socialøkonomisk virksomhed. Opgaven har været at udvikle en forretningsplan for et nyt projekt eller aktivitet for Røde Kors. Røde Kors Køges aktivitetsleder Franca Jørgensen var med fra start. ”På Køge Handelsgymnasiums innovationsretning kommer de studerende på alle tre år i nærkontakt med virkeligheden undervejs i uddannelsen. De arbejder med innovation med hinanden i dagligdagen og på årlige camps med studerende fra stx og htx – og med tilsvarende uddannelsesinstitutioner i Sverige og Tyskland,” fortæller lektor Jens Kjærgaard, som har 3g med i Røde Kors-projektet. Hans underviserkollega Astrid Underbjerg, som underviser 3h i innovation, tager over: ”De studerende arbejder med at omsætte teori til praksis, og ofte møder de mennesker udefra, som vurderer deres opgaver i paneler. De studerende er med andre ord vant til at blive mål og vejet efter kriterier, som virkelighedens erhvervsliv og iværksættere selv arbejder med,” fortæller hun. ”Gennem projektet er vores studerende blevet introduceret for værdien af frivilligt arbejde. Franca Jørgensen, som er aktivitetsleder i den lokale afdeling af Røde Kors, besøgte os første gang den 22. august i skolens auditorium for at kickstarte den del af projektet, som handler om Røde Kors. Forinden havde vi i begge klasser gennemgået og diskuteret principperne for socialøkonomisk virksomhed. Teoridelen skulle de studerende efter mødet med Franca Jørgensen trække ned over Røde Kors,” fortæller Astrid Underbjerg.
”Franca Jørgensens oplæg for os handlede primært om det arbejde, som lokalafdelingen i Køge laver. Vores studerende kender nok mest Røde Kors for de store landsindsamlinger, som har tredje verdens lande for øje – så mange af dem blev nok lidt forundrede over at høre, hvad Røde Kors gør i lokalsamfundet. Ud over tøjcontainere og indsamling af tøj og sager til Røde Kors’ genbrugsbutik i Ølby Centeret, så har Røde Kors indsatser rettet mod børn og unge fx i fritidslivet, ensomme mennesker, julehjælp til økonomisk dårligt stillede familier, besøgsvenner, patientstøtte, vågetjenesten til ensomme døende, samaritertjeneste – og nørklerne i Køge og Ejby, som strikker og syr børnetøj og tæpper af genbrugsmaterialer skaffet gennem indsamling af tøj. Nørklernes færdige produkter samles centralt i Danmark og udsendes til steder i verden, hvor der er behov,” fortæller Jens Kjærgaard.
Alt på et bræt i elevatortale
Onsdag den 7. november blev dagen for den store finale for Røde Kors-projektet. Alle grupper fik et par minutter til at præsentere deres ide som elevatortale for et panel bestående af aktivitetsleder Franca Jørgensen, Camilla Elbæk, som går på tredje år på Køge Gymnasium og arbejder frivilligt i Ungdommens Røde Kors samt hhx uddannelseschef Palle Birch. Tolv grupper præsenterede på skift deres koncepter, som spændte vidt. Der var fx forslag om velgørenhedsarrangementer på Tapperiet, at udvide Røde Kors med et cykelsortiment, Røde Kors-catwalk til Køge Festuge og rabatordning til loyale indsamlere. Panelet havde mulighed for at stille spørgsmål og kommentere de enkelte forslag undervejs. Efter præsentationen voterede panelet og udpegede en vinder, og hele tre grupper kom på andenpladsen. Gruppen bestående af Michelle Nørrelykke Olsen, Carina Lundberg Sørensen, Cecilie Rasmussen, Fie Jensen og Pernille Kikkenborg Jensen fra 3g vandt førstepladsen for deres projektuge for 4.-6. klasse i folkeskolen. Ideen gik ud på, at eleverne i en uge skulle arbejde i værksteder med tøj og andre effekter fra Røde Kors-butikken. Efter fire dages arbejde skulle forældre og bekendte inviteres til bazar, hvor de skulle kunne købe tøj, genstande, kaffe, te og kager for at støtte det gode formål. På den måde ville eleverne opleve at kunne gøre en forskel – og opleve glæden ved at kunne hjælpe jævnaldrende børn i Malawi. På andenpladsen kom: Valdemar Østergaard, Rasmus Mariager og Patrick Mortensen fra 3h med en Røde Kors app i samarbejde med netsider med brugte varer som DBA og Trendsales. Ideen var, at mennesker, der gerne ville donere et salg, kunne sætte en pris på deres vare – og lade Røde Kors modtage beløbet ubeskåret. Trine Kjeld Jensen, Sophia Aakjær Juul Jensen, Victor Behrens og Thorbjørn Kühle Vestergaard fra 3h blev ligeledes fremhævet for deres ide om velgørenhedsarrangementer på Tapperiet i Køge Havn. Sidste gruppe på andenpladsen var Emilie Løve Hansen, Michala Christoffersen, Frederik Witt Hansen og Sune Nielander for deres ide om at lave en socialøkonomisk studielinje på Køge Handelsgymnasium – hvor klassen på alle tre år arbejdede med projekter for Røde Kors, havde et sponsorbarn i Kenya, som klassen rejste ned til på 3. år – for på den måde at skærpe de unges opmærksomhed og engagement for verdens uligheder.