Vi dirker fremtiden op
At være sin egen lykkes smed er et udtryk, der holder på Merkantil HG ung på Køge Handelsskole.
Her underviser Thomas Nielsen et hold i iværksætteri, og eleverne er begejstrede for at lære værktøjer til at blive selvstændige og få foden under eget bord med tiden. ”Hos Thomas Nielsen i iværksætteri får vi helt konkrete værktøjer til, hvordan man videreudvikler gode ideer til salgsmodne koncepter,” fortæller Linda Voss Genning, 18, Greve, som går på andet år på Merkantil HG på Køge Handelsskole. ”Vi bliver indført – og arbejder praktisk – med hele kæden fra den første lyse ide til selve produktkonceptet til hvordan økonomien og afsætning af produktet eller servicen tager sig ud,” fortæller Jasper Otzen, 18, Køge, som går på andet år.
”Netop gennem undervisningen får vi konkrete værktøjer og indsigt i hvad det kræver at blive selvstændig. Ord som distribution, promotion, budgetter og åbningsbalancer skræmmer ikke – vi har lært indholdet af dem,” siger Louise Østergaard Andersen, 17, Faxe Ladeplads, som går på første år. Andreas Nørbjerg på 19 år, Køge, ligeledes på første år, er enig med sin klassekammerat og fortsætter: ”Vi lærer desuden at præsentere vores ideer for andre – det er nyttig erfaring, hvis man fx skal en tur i banken for at overbevise en bankrådgiver om, at ens ide er bæredygtig. Så er det smart at kunne præsentere sin SWOT-analyse, så man viser sit projekts stærke og svage sider. At man er bevidst om trusler mod ens forretning beviser jo blot, man handler velovervejet og har fokus på udfordringerne,” siger Andreas Nørbjerg, som selv har været i banken for at kunne rejse kapital til sit eget projekt Party Booze. Han er i fuldt sving med at prøve værktøjerne fra undervisningen af i praksis – det eneste der for øjeblikket holder ham tilbage, er ventetid på betalingssystemet.
Problemløsere og leg i kunstmaskine
I skoleregi varierer de fire klassekammeraters projekter meget vidt. Linda Voss Genning og Andreas Nørbjerg har i deres gruppe udviklet propper til ører, som skal bruges ved hårvask i fx frisørsaloner. ”For at udvikle et godt koncept er det en god ide at begynde med at ville afhjælpe et problem – og så kan man fx tage at høre vennekredsen,” siger Linda Voss Genning. ”At det er ubehageligt at få vand i ørerne er noget, vi har hørt gentagende gange. Små børn kan typisk ikke lide det. Og det sker tit under hårvask hos frisørerne. Vi begyndte med at undersøge om et sådant produkt overhovedet fandtes på markedet. Det gjorde det ikke – så vi arbejdede videre på vores – originale – ide: Ear Protection,” fortæller Linda Voss Genning. ”I vores gruppe ønskede vi ligeledes at gøre noget lettere eller behageligere – vi udviklede et særligt pincetbestik til at spise nachos for at undgå klistrede ostefingre,” fortæller Louise Østergaard Andersen. Modsat de andre grupper har Jasper Otzen bevæget sig i en helt anden retning. Han har bistået sin bror og fætter, der fandt på ideen malerionline.dk. ”Her kunne kendte kunstnere og amatørmalere uploade et foto af deres malerier – og så var det op til brugerne at arbejde videre og præge billederne med deres egne personlige touch,” fortæller Jasper Otzen, som stod for at testkøre hjemmesiden. ”Deres tanke bag var, at det samme billede kunne ligge til grund for flere endelige værker – at der er mange indgange og udgange på et værks tilblivelse. Portalen har været i brug fx ved Aarhus Festuge i 2010 og da opnåede den stor succes”, fortæller Jasper Otzen. I Thomas Nielsens undervisning i iværksætteri på Merkantil HG ung er der optimale muligheder for eleverne til at få fodret deres indre iværksættere, så de med tiden kan springe ud og få fod under eget bord.