Enkel indgang til AMU
I Kursuscenteret på Køge Handelsskole har man stor erfaring med at hjælpe det offentlige og det private erhvervsliv med at sammenskrue efteruddannelse i særlige tilsnit.
Chefkonsulent Karen Skipper har fungeret som tovholder på store projekter på såvel lokalt som nationalt plan.
”På Køge Handelsskoles Kursuscenter udbyder vi åbne kurser på forskellige niveauer, men vi tilrettelægger og skræddersyr også en lang række kurser og uddannelser for virksomheder, der ønsker at opkvalificere deres ansattes kompetencer på baggrund af forskellige årsager,” fortæller chefkonsulent Karen Skipper. ”Vi har fx fra 2010 til foråret 2011 hjulpet Køge Kommune med at sammensætte kurser på AMU- og AU-niveau gennem konceptet Min kursusmappe. Midlerne bag var blevet afsat til kompetenceudvikling i Køge Kommune gennem Trepartsforliget og overenskomsten for 2008-2011. Kurserne blev på forhånd udvalgt af beslutningsfora med repræsentanter for LO, FTF, AC og ledelsen i Køge Kommune. Vores rolle her var at fungere som tovholder, hvor Køge Kommune kunne trække på vores viden og kapacitet til at samarbejde med andre lokale uddannelsesinstitutioner for at kunne udbyde den brede vifte af kurser, som beslutningsudvalget gik efter. For netop at kunne opnå den ønskede sammensætning arbejdede vi sammen med EUC Sjælland, SOSU Greve og VUC i VEU Center Øst og Øerne,” siger Karen Skipper. ”Det er det, vi hører fra kunderne hver gang: De ser det, som en stor service, at de kan bruge Kursuscenteret som en enkel indgang til en verden af kurser i fx AMU-regi. Det tidsbesparende aspekt, vores viden og vores professionalisme tæller mest for vores kunder. Vi har overblikket og kan lide at gøre tingene let for dem. At få adgang til kurser og opkvalificering skal være let – ellers kaster virksomhederne håndkædet i ringen. Det siger vores erfaring os,” fortæller Karen Skipper. ”Vi er vant til at håndtere store projekter i forskellige verdner. Vi har i et – efterhånden nationalt – projekt om uddannelse af genbrugspladsmedarbejdere fået erfaring i samarbejde med brancheforeninger og KL. Uddannelsesforløbet blev fra start skruet sammen i et tæt samarbejde med KaraNoveren, 3F Roskilde, Amagerforbrænding, Vestforbrænding, AffaldPlus+ og Roskilde Tekniske Skole. På kort tid voksede projektet sig stort, og der blev nedsat en styregruppe med repræsentanter for KL, brancheforeningerne RenoSam og AffaldDanmark, KaraNoveren, Roskilde Tekniske Skole, AARHUS TECH og Køge Handelsskole,” fortæller Karen Skipper. ”I en anden retning har vi kørt Selvværdskurser på AMU-niveau for dagplejemødre i Køge, Solrød og Lejre Kommuner. Her har dagplejemødre fået værktøjer i kommunikation, service og konflikthåndtering,” siger Karen Skipper.
Tovholder med vekselvirkning
”Ud over de åbenlyse fordele med tid, viden og enkel indgang, så er der ydermere en fordel ved at komme til os med uddannelses- og kursusønsker,” siger Karen Skipper. Køge Handelsskole fungerer som vidensmediator. Alle uddannelser, der findes her på Køge Handelsskole, trækker konstant ny viden og forskning fra højere læreranstalter og universiteter. Men vi ser vidensmediatoren som en cyklus – og derfor har vores rolle som tovholder på kursusområdet stor værdi for vores kunder. Ud over vi trækker ny viden fra videregående uddannelsesinstitutioner, så lytter vi også til, hvad elever, studerende og kursister melder tilbage til Køge Handelsskole. Vi hører, hvordan de bruger og omsætter deres teoretiske viden ude på arbejdspladser, praktik- og læresteder til praksis – og ad samme vej formår vi til stadighed at holde os ajour. Vi ved præcis, hvad der foregår i erhvervslivet – og det trækker vi med tilbage til fx Kursuscenteret i det almindelige kursusudbud – og videre til forskerne. Vi indgår dermed i et kompleks netværk og ser gerne hele tiden nye udfordringer til at videreudvikle det,” siger Karen Skipper. ”Et konkret eksempel, hvor vores tovholderfunktion vekselvirker, er udvikling af konflikthåndteringkurser til Jobcenter Faxe sidste forår. De henvendte sig til os med et konkret ønske om at løfte frontmedarbejdernes kompetencer til at håndtere vanskelige situationer i hverdagen. Der var et behov for at hjælpe de ansatte med at klare tilspidsede situationer,” fortæller Karen Skipper. ”Selve forløbet i Jobcenter Faxe var en succes, men det åbnede også vores øjne for et behov for at give frontmedarbejdere og sagsbehandlere rundt om i kommuner og på jobcentre værktøjer til at håndtere pressede situationer. Derfor sidder vi netop nu og tilrettelægger et kursus med coaching-værktøjer på AMU-niveau til frontmedarbejdere – og vi regner med at kunne udbyde det her inden længe,” siger Karen Skipper. ”Oven på Iværksættermessen i Køge har vi desuden planer om at indgå samarbejde med erhvervsservicechef i Køge Kommune Rasmus Holst-Sørensen om ”Vækstfabrikkerne” – her vil vi igen trække på vores ekspertise og erfaring i at koordinere skolesamarbejder på AMU-niveau. Med vores funktion som vidensmediator vil vi gerne være med til at sikre viden og innovation til Køge Kommune og Region Sjælland,” fortæller Karen Skipper.