Undervisning ud af huset
Kort efter sit 25 års jubilæum på Køge Handelsskole rejste Annette Færch på uddannelsesrejse til Tanzania sammen med et hold kursister. Målet var at se nærmere på ledelse, kulturforskelle og ligestilling. Turen til det østafrikanske land blev en øjenåbner for både undervisere og kursister.
”Hver gang jeg rejser ud, bliver jeg udfordret på min levevis,” siger Annette Færch fra Køge Handelsskoles BusinessCenter. ”Og særligt når man rejser til et land som Tanzania, bliver alt sat på spidsen. Tanzanierne har ikke meget, men de er glade, og de klarer sig med den smule, de har. Når jeg ser det, så føler jeg pludselig, at min materielle hverdag er dødvægt,” siger Annette Færch. ”De er kreative og formår at skabe nye ting af ingenting. Der går ikke mange øjeblikke fra et bildæk er eksploderet, til dækket er forvandlet til fine tasker og sandaler.”
Kvinde kend din plads – på ledelsesgangen
Annette Færch tager ofte ud og underviser uden for Køge Handelsskoles rammer på Lyngvej 19. Og det er netop i sådan en sammenhæng, at hun rejste til Tanzania i sommeren 2010. Rejsekammeraterne var et hold kvindelige kursister og to medundervisere – og rammen var fagbevægelsens lederuddannelse for kvinder (FLUK), som er organiserede i 3F, HK og Dansk Metal. På kurset varetager Annette Færch undervisningen i ledelse i praksis på akademimerkonomniveau. ”Målet med FLUK-forløbet er at få kvindelige tillidsrepræsentanter, der har vilje og lyst til at udvikle sig fagligt og personligt, til at påtage sig lederskab. FLUK skal gøre dem parate til at gå efter ledelsesansvaret,” fortæller Annette Færch. ”Uddannelsen er tænkt som en netværksuddannelse, der tager afsæt i en opdagende pædagogik. Undervisningen veksler mellem oplæg, projektarbejde, eksperimenter, gruppearbejde og en uddannelsesrejse,” siger Annette Færch.
Ud af vanlig kontekst
”På uddannelsesrejsen til Tanzania havde vi fokus på globalisering, og vi skulle se på den moderne globale økonomi, på religion og køn, kvinders forhold i Afrika, ligestilling og køn, samt på fagbevægelsens muligheder og udfordringer her og globalt. Rejsen blev en øjenåbner, som bød på godt og ondt. Vi mødte fx Joyce, som var i gang med at uddanne sig for at kunne klare sig på egen hånd. Samfundet er patriarkalsk, så kvinder har – kulturelt set – ingen rettigheder. Juridisk er de ligestillet med mændene, men i praksis er de underlagt de kulturelle normer. Mændene ejer alt – børn og bolig. Selv hvis en kvinde bliver enke, så vil kulturelle normer gøre at mændene i familien vil gøre krav på hendes ejendom. En kvinde kan heller ikke vende tilbage til sin familie, for så vil de slå hånden af hende. Joyce havde en tante, som fungerede som hendes rollemodel. Takket være hende havde Joyce fået mod på at uddanne sig for at kunne forsørge sig og sine børn,” fortæller Annette Færch.
”I Tanzania er det svært at eje noget. Alle har ansvar for hinanden, så hvis din nevø eller niece pludselig beder dig om ting eller penge til fx uddannelse, så må du give dem det. Ellers kan du risikere, at de kommer og henter det, mens du sover. Det er deres ret. Det lyder umiddelbart barskt, men det er jo kun materielle ting. Viden og uddannelse er vejen frem også i Tanzania, og det kan ingen jo komme og tage som en tyv om natten,” siger Annette Færch.
”Vi besøgte også en SOS-børneby, og vi havde medbragt en masse brugt børnetøj og sko til uddeling. Da vi kom ind i børnebyen fik jeg straks øje på 6-årige Bruno, som ikke løb rundt og legede ligesom de andre børn. Det kunne jeg godt forstå, da jeg fik kikket ned på hans fødder. Han havde et par hjemmelavede sandaler på, men den ene af sandalerne var ødelagt, så han kunne dårligt gå og slet ikke løbe. Vi fandt hurtigt et par sandaler i det medbragte og sammen fik vi testet om de nye sandaler overhovedet kunne løbe ….”, fortæller Annette Færch.
”På uddannelsesrejsen skaber vi et godt læringsklima i nogle helt andre rammer end dem, vi kender hjemmefra. På stedet reflekterer vi sideløbende med vores oplevelser over magt, uligestilling, kultur – og vores egen forudindtagethed ikke mindst,” siger Annette Færch. ”Det er en fejl at tro at vores måde at gøre ting på og anskue verden på, er den rigtige. På rejsen til Tanzania fik vi sat spørgsmålstegn ved alt”.
10 i snit
”I vinter var kursisterne på FLUK til eksamen,” siger Annette Færch. ”Det gik rigtig godt – snittet lå på over 10, så det har været en flot afslutning på det toårige uddannelsesforløb. Nu bliver det op til dem selv at tage ledelsesansvaret på deres jobs. Vi har givet dem værktøjerne til at indfange fremtiden.”