Få udvidet horisonten
Thomas Bjerregaard på 20 år blev student fra Køge Handelsskole i sommeren 2010. For fire måneder siden tog han til Dublin for at arbejde som praktikant hos sportingbet.com under PIU-ordningen. Opholdet giver kulturoplevelser, nye venner og erfaringer med job og sprog – og er i Thomas Bjerregaards øjne en kæmpechance i livet.
”Jeg arbejder hos www.sportingbet.com, hvor jeg er i dansk kundeservice. Typisk har jeg på en arbejdsdag fem telefonopkald, ti chats og 15 e-mails. Nogle gange noget mere, men der er også tid til at sidde på Facebook, læse nyheder og surfe på nettet,” fortæller Thomas Bjerregaard. ”Som noget nyt er jeg også sat på UK opkald, e-mails og chats fra kunder i Sydafrika, Canada, hele UK og Irland. Nogle gange får jeg opkald fra skotter og walisere, som er utrolig svære at forstå. På en travl dag får jeg også en del italienske opkald, for de ikke er fuldtallige i den italienske kundeservice. Det eneste, jeg skal – og det eneste, jeg kan sige på italiensk, er, at min kollega er optaget og bede dem ringe igen om ti minutter,” griner Thomas Bjerregaard.
”Inden jeg kom til Dublin vidste jeg ikke forfærdeligt meget om jobbet. Jeg var ret åben for, hvad der skulle ske. Jeg regnede dog med, at der ville være en del unge og arbejdsmiljøet var internationalt. Hos sportingbet.com hersker et ungt miljø og 26 forskellige nationaliteter er repræsenteret.”
”Jeg har været her i fire måneder og jeg synes, Dublin er en utrolig dejlig by. Irerne er åbne over for nytilkomne på en hel anden måde end i Danmark. Det forholder sig sikkert sådan, fordi en stor andel af befolkningen rent faktisk ikke er irere, men tilflyttere fra andre lande. Irland er først for nylig blevet interessant for arbejdskraft udefra, idet alle store selskaber fx Microsoft, Google og Apple har callcentre i Irland på grund af den lave selskabsskat,” fortæller Thomas Bjerregaard. ”Alle udlændingene er unge og vi er alle kommet til byen med samme indstilling: At lære en masse nye mennesker og kulturer at kende – og leve livet. Jeg bruger mit PIU-forløb til at skabe mig en god base for såvel personlig udvikling som fremtidig uddannelse og arbejde.”
Inden afgang
”Jeg har ikke været flyttet hjemmefra i Danmark, fordi jeg havde planlagt, jeg ville ud at rejse efter handelsgymnasiet. Sprogligt vil jeg mene, at jeg var godt forberedt, inden jeg tog af sted. Engelsk har altid været et af mine favoritfag. Blot efter kort tid herovre er jeg blevet endnu bedre. Jeg bor sammen med en irer og taler engelsk med mine kollegaer på arbejdet. Hvis jeg er sammen med flere irere på en gang, kan det nu godt knibe med forståelsen, for de bruger mange slangudtryk,” fortæller Thomas Bjerregaard. ”Jeg har hurtigt fået opbygget et netværk – udlændinge som mig selv på arbejde og irere – i kraft af min bofælle – som vi spiller fodbold med. Der er nok mennesker at kunne gå i byen med et par gange om ugen,” griner Thomas Bjerregaard. ”Jeg kan sagtens klare det hele med PIU-lønnen. Da jeg tog herover ville jeg egentlig være begyndt med at spare op, men i praksis har jeg ændret på det. Det er jo kun en gang i livet, jeg får denne mulighed, så jeg vil bare nyde det og få mest muligt ud af det. Min lejlighed er måske også en smule dyrere end nødvendigt, men til gengæld bor vi i en lækker del af Dublin og i en pæn stor lejlighed. Vi giver 600 euro om måneden per person, men med de 1800 DKK om måneden, jeg får fra Arbejdsgivernes Elevrefusion, så løber det rundt uden problemer,” siger Thomas Bjerregaard. ”Inden jeg tog af sted vidste jeg faktisk ikke meget om Irland. Egentlig virker det som om danskere generelt ikke ved noget om Irland. Mange tror fx det er en del af Storbritannien, og jeg har venner, som ikke engang vidste, hvad hovedstaden hedder. Selvom jeg dog havde hørt lidt, så var der ting, der overraskede. Vi har eksempelvis alle hørt om IRA (Irish Republican Army), som arbejdede på at gøre Irland frit fra England. Jeg havde på ingen måde regnet med, at IRA stadig havde magt i landet den dag i dag, men med en ugentlig bombesprængning i Nordirland – oftest i Belfast – er jeg hurtigt kommet på andre tanker.”
Med afsæt i PIU
”Når mit praktikforløb engang ender, vil jeg gerne studere videre på Handelshøjskolen CBS,” siger Thomas Bjerregaard. ”Et PIU-forløb hjælper helt sikkert på CV’et. Det giver et helt andet syn på mange ting og det gør, at jeg på ingen måde vil have problemer med at læse videre på engelsk.”
”Jeg kan helt klart anbefale andre i at tage springet ud i PIU. Mange er nok nervøse for, om de kommer til at finde venner og om, de vil kunne klare sig i et engelsk samfund. Jeg har mange kollegaer, som har boet herovre i flere år, men fordi de kommer fra fx Italien eller Frankrig, taler de stadig engelsk, som vi gør i 9. klasse derhjemme. Uanset hvor middelmådig du end måtte føle dig sprogligt, vil det på ingen måde være et problem. Hvis man er bekymret for kontakt til venner hjemme, så er Facebook og Skype gode steder at holde en hyppig kontakt. PIU-opholdet giver helt nye perspektiver på tilværelsen, og jeg kan ikke komme med det mindste argument for, man ikke skulle tage chancen og få en på opleveren… selvom dette nok ville skabe lidt kapacitetsproblemer for de kære PIU-lærere,” siger en smilende Thomas Bjerregaard med henvisning til de to koordinatorer, Inge Jakobsen og Malene Olsgaard, som kan træffes på PIU-kontoret (lokale 221) på Køge Handelsskole torsdage i tidsrummet 10-13.