Grib dagen – hver dag
Natacha Hansen på 19 år blev student fra Køge Handelsskole i sommeren 2009. Umiddelbart efter eksamen skiftede hun bøger og bopæl i Køge ud med praktikophold i Málaga. PIU-opholdet giver kulturoplevelser og erfaringer med sprog og job. Hendes arbejdsgiver er blevet så glad for hende, at hun er gået fra praktik til fastansættelse.
”Jeg havde allerede hørt om PIU, inden jeg startede på Køge Handelsskole. Jeg havde været til informationsmøde, og der hørte jeg, at det var muligt at komme i praktik i udlandet. Siden sad det bare fast i mit hoved. Efter min første spansktime, blev jeg klar over, at jeg skulle til Spanien, når jeg blev student,” fortæller Natacha Hansen, som gik på skolens afsætning/spansk-linie fra 2006 til 2009.
”Da jeg endelig kom af sted var jeg også helt afklaret. Jeg havde også tidligt fortalt mine forældre om praktikmuligheden, og det gjorde, at de også forberedte på, at jeg tog af sted. Naturligvis var der også en masse andre tanker, som gik igennem mit hoved – især ville jeg komme til at savne alle mine venner. Men som dagene, månederne og årerne gik på skolen, blev jeg mere og mere klar over, hvor rigtig min beslutning var. Den drøm skulle efterleves! Og hvad gælder vennerne, ville jeg jo for alvor finde ud af, hvem der egentlig var mine venner. Det er jo dem, jeg stadig har kontakten til i dag. Jeg var ikke så bekymret for at bo alene, for jeg flyttede allerede hjemmefra, da jeg var 16,” siger Natacha Hansen. ”Jeg følte mig rigtig godt sprogligt forberedt. Sprog har altid interesseret mig og særligt spansk. Af en eller anden mærkelig årsag faldt spansk mig utroligt nemt, så jeg kunne faktisk næsten tale det flydende, da jeg gik ud af skolen. Min spansklærer og jeg jokede tit med, at jeg måtte have været spanier i mit tidligere liv,” smiler Natacha Hansen. ”Jeg så frem til at tilbringe tid i Spanien – i et helt andet klima end det danske. I Málaga er der bare altid er sol, og om vinteren bliver det kun omkring 10-15 grader. Det er altså noget helt andet end Danmark. Spanien er et utroligt smukt land med katedraler, små charmerende gader, smukke arabiske bygninger og en masse andre historiske ting. Så når jeg har fri, er der rigeligt at gå til som turist.”
Tilværelsen i det spanske
”Jeg arbejder i administrationsafdelingen i et mellemstort internetfirma i vækst. Jeg laver både det administrative arbejde såsom bogføring, betaling af fakturaer, holder kontakt til samarbejdspartnere og leverandører, og det er faktisk også mig som laver løn i firmaet. Jeg har fået utroligt meget ansvar og er desuden også blevet fastansat. Jeg fungerer desuden også som direktørens personlige assistent, hvor jeg laver en masse forskellige ting. Jeg arbejder mandag til fredag fra 9 til 17. Vi holder ikke siesta, og det passer mig fint. Jeg ville hade at skulle tage hjem og komme tilbage til arbejdet nogle timer senere. Vi er omkring otte nationaliteter her i firmaet, så det er utroligt fedt at være blandt en sådan mangfoldighed. Her er altid noget at lave, vi har tit travlt, men vi har et fantastisk sammenhold – vi er nærmest en lille familie. Alle hjælper hinanden, hvis der er brug for det,” fortæller Natacha Hansen.
”Jeg håbede, at jeg ville få et job, som jeg ville elske at stå op til hver morgen. Jeg håbede på en masse udfordringer og spændende opgaver. Jeg var godt klar over, at det ville kræve hårdt arbejde. Jeg vidste, der ville komme dumme dage og dødkedelige perioder med ren rutine. Men allerede hjemmefra havde jeg indstillet mig på, at den slags faser kommer og bare skal klares. Den indstilling har hjulpet mig igennem de svære stunder,” fortæller Natacha Hansen. ”Jeg klarer mig fint med PIU-lønnen, men i Spanien betaler man nu heller ikke så meget i skat – kun mellem 10 og 15 %,” fortæller Natacha Hansen. ”Boligmarkedet i Spanien er heller ikke det samme som i Danmark. Man faktisk få en lejlighed fra den ene dag til den anden, fordi der er så mange til leje, og de er billige. Krisen har virkelig ramt Spanien hårdt. Jeg gik bare ind på internettet og søgte på en masse forskellige hjemmesider og valgte den, jeg bedst kunne lide! Jeg bor i centrum af Málaga med en fed udsigt ud over byen og kan desuden se havet. Jeg har tre soveværelser, så jeg kan let have familien eller venner på besøg. Det er super rart!” siger Natacha Hansen. ”Det har dog været sværere at få et netværk end jeg havde forventet,” siger Natacha Hansen. ”Mentaliteten er meget anderledes og jeg har opdaget, hvordan det må være at blive set på som anderledes. Jeg har fra starten gjort, hvad jeg kunne for at integrere mig, for ellers kommer man altså ingen vegne her. Mange unge spanierne føler, at de skal være opvokset med dig og have været ven med dig hele livet for at lade dig komme tæt på. De vil gerne snakke, feste og have det sjovt med dig, men de tøver med at lade dig komme helt nær. Af den simple grund har jeg en vennekreds, som er lidt ældre en mig selv. Nu har jeg været her mere end et år og føler at jeg har fået etableret mig og fået et fast ’ståsted’. Det har til tider været utroligt hårdt, men det har været det hele værd,” siger Natacha Hansen.
Grib chancen
”Kommende PIU-elever skal være forberedte på en hård arbejdsdag. Det er på ingen måde badeferie, bare fordi det er Spanien. Og det hele er ikke altid lige nemt, men det er der jo aldrig noget, der er. Det handler i den grad om, hvordan man ser på tingene. For de er jo kun, hvad man gør dem til,” siger Natacha Hansen. ”Men man skal sørge for at nyde nuet. Men man skal give så meget af sig selv som man overhovedet kan. I sidste ende kommer det tifoldigt tilbage. Det betaler sig at være nysgerrig og entusiastisk, og man skal have lyst til at lære. Hvis man bare har en lille smule lyst til at tage af sted, men ikke er helt sikker... så gør det alligevel! Bare spring ud i det! Du lever jo kun én gang,” siger Natacha Hansen.
På Køge Handelsskole varetages alt omkring PIU af Malene Olsgaard og Inge Jakobsen. De underviser henholdsvis i spansk og i engelsk og spansk på Køge Handelsgymnasium. Foruden i Sydspanien har Køge Handelsskole lige nu PIU-elever i Dublin og London. Onsdag mellem kl. 10.15 og 13 i lokale 221 på Lyngvej 19 tager Malene Olsgaard og Inge Jakobsen mod nye PIU-elever, der godt vil gribe chancen.