Praktikere samlet i netværk
Globalisering sætter pres på konkurrencen – og det betyder, at et land som Danmark satser på viden og innovation. Køge Handelsgymnasiums undervisere i innovation deltager i praktikernetværket Selvstændighedsuddannelser for at lære studerende at tænke nyt. Seneste møde blev afholdt på netop Køge Handelsgymnasium.
”Vi ønsker at hjælpe vores studerende til at blive gode iværksættere. Måden er at lære dem at indtænke forandring og innovation helt naturligt i dagligdagen. De studerende skal lære ikke at lade sig stoppe af noget – og i stedet betragte problemer som småsten i skoen,” sagde lektor Jens Kjærgaard forleden, da samarbejdspartnere fra andre sjællandske erhvervsskoler mødtes i praktikernetværket Selvstændighedsuddannelser på Køge Handelsgymnasium for at udveksle praktiske erfaringer. ”Småsten er et lille problem, der løses relativt let. På samme måde skal vores studerende klare tingene ved hjælp af konkrete værktøjer. I innovation på Køge Handelsgymnasium lærer vi vores studerende at blive problemknusere – og det styrkes, når vi tager ud på camps hver år. Til trods for Danmark satser på innovation, så følger ambitionen omkring iværksætteri desværre ikke med. På et handelsgymnasium er 85 % af de studerendes tid stadig optaget af de traditionelle fag som afsætning, erhvervsøkonomi, historie, sprogfag, dansk og matematik – og derfor er det ekstra vigtigt, at vi kan trække et maksimalt udbytte af vores undervisning i innovation,” sagde Jens Kjærgaard.
Camps som løftestang
”På Køge Handelsgymnasium har vi udviklet et unikt koncept med vores gymnasielinje i innovation – som Region Sjælland aktivt har været inde og støtte økonomisk for at vi har kunnet formalisere linjen, som vi ville. Vi giver vores studerende bredt kendskab til innovative metoder og bygger deres entreprenørielle kompetencer op. I dagligdagen tilrettelægger vi undervisningen på nye måde – vi forholder os simpelthen i praksis innovativt til det, og vi satser på tværfaglige forløb. Vi mener, at læring er stærkt afhængigt af tid og sted – og det er en af grundene til, vi har udviklet et gymnasialt forløb med camps på alle tre år. På første år tager de studerende på Medici Camp og Base Camp. Den første fungerer som en introduktion til innovation, mens den næste har fokus på personlig udvikling. På Medici Camp arbejder vi sammen med EUC Sjælland Teknisk Gymnasium i Køge og Solrød Gymnasium – og her drager vi alle nytte af hinandens faglige forskelligheder. På andet år kommer de studerende på Solution Camp og Innovation Camp, som henholdsvis har fokus på ideudvikling og regionalt samarbejde med virksomheder. På både første og andet år arbejder vi sammen med Haganässkolan i Älmhult, Sverige og Frederich-List-Schule i Lübeck, Tyskland. Det sidste og tredje år kommer de studerende på International Camp, hvor de arbejder med innovation i en globaliseret verden med fysisk udgangspunkt i London. Den tilgang til læring og innovation sikrer progression fagligt såvel som socialt. Vores studerendes evner, optik og kompetencer stilles i løbet af de tre år i uddannelsen varer hen på vækst, iværksætteri og selvstændighedskultur ,” sagde Jens Kjærgaard, ”Det er den måde vi bedst understøtter Region Sjællands vision om at være den ledende region inden for selvstændighedsuddannelser – og vi deltager i projektet, fordi dets grundtanke om øget selvstændighed hos de studerende matcher vores koncept på bedste vis.”