Overlap i undervisningen
Kulturudveksling over dialog og mad
Feltstudier i klasserumsundervisning, interviews og frokost var på programmet, da Astrid Vandenbergh Haaeman og Helene Buch Brøndels klasser havde sat hinanden i stævne den 3. oktober. 2b på Køge Handelsgymnasium og hold ivlm0212 på Leadership Management på Kursuscenteret og Erhvervsakademi Sjælland fik udvekslet mere end fakta og nationalretter.
Over de senere år har flere klasser med faget kulturforståelse på Køge Handelsgymnasium lavet kulturudveksling med internationale studerende på Erhvervsakademi Sjællands uddannelser. De internationale studerende bruger møderne til fx at interviewe de danske studerende om at være ung i Danmark og det danske skolesystem, mens de danske studerende får kendskab til verden udenfor og prøver redskaber fra feltarbejde af i praksis. ”Jeg prøvede for første gang at lave kulturudvekling mellem en hhx-klasse og internationale studerende fra Erhvervsakademi Sjælland sidste år. Det var en stor succes, og det blev en øjenåbner af de store for alle deltagerne,” fortæller Astrid Vandenbergh Haaeman, som underviser 2b i engelsk. ”Vi startede dagens kulturmøde med undervisning i engelsk. 2b havde forberedt sig hjemmefra med at læse en tekst som lektie, som vi skulle gennemgå i timen. Helene Buch Brøndels hold af internationale studerende skulle overvære undervisningen, som den typisk tager sig ud,” fortæller Astrid Vandenbergh Haaeman. ”De internationale studerende kom på den måde til at opleve klasserumsundervisning med dialog mellem lærer og elever, og eleverne imellem. Vi ved, at de internationale studerende ikke er vant til den form for undervisning fra deres hjemlande, men mens de studerer i Danmark står den netop på klasserumsundervisning, gruppearbejde, oplæg og projektarbejde – så det er oplagt, at de oplever det på nært hold som observatører,” fortæller Helene Buch Brøndel og fortsætter: ”Dog bruger vi ikke bare mødet som præsentation af undervisningsformer – de studerende skal også reflektere over det, de oplever og hente viden fra de danske studerende i interviews. Mødet her ligger i et undervisningsforløb, hvor de studerende som led i deres uddannelse Leadership and Management AP Degree skal arbejde med formen ”projektarbejde”, mens indholdet er ligheder og forskelle på undervisningen i Danmark og i deres hjemlande – med holdet her gælder det Kina, Nepal og Indien. De skulle bruge dagen på at indsamle data og empiri til deres rapporter, de skal aflevere til slut i forløbet.” ”Efter den eksemplariske undervisning blandede de to klasser sig med hinanden og stillede hinanden spørgsmål om kultur, skolesystemer, ungdom, familie og meget mere. For 2b er mødet også en del af faget kulturforståelse, og engelsk hører de anvendt med anderledes udtale, som man fx ville opleve det i Indien,” fortæller Astrid Vandenbergh Haaeman.
Et miniverdenskøkken
I forhold til de øvrige gange, hvor klasser på tværs af Lyngvej 19 har mødt hinanden, har programmet udelukkende været samtaler og undervisning. I år har Astrid Vandenbergh Haaeman og Helene Buch Brøndel taget et skridt videre. De har bedt de studerende om at medbringe mad, så de studerende kunne smage på Danmark, Indien, Nepal og Kina. Flæskesteg, rødkål og rugbrød stod side om side med rotis, chaumin, aachar, aaludam og aalu ko aachar, da de studerende sammen indtog den internationale buffet.
”Der var super god stemning ved spisningen, og nysgerrighed og interesse for hinandens retter var stor. De studerende sad blandet imellem hinanden – danske såvel som internationale – og talte uformelt sammen og begyndte også at udveksle kontakter på Facebook,” fortæller Helene Buch Brøndel med et stort smil. ”De danske studerende oplevede de udenlandske studerende som utroligt gæstfrie. Flere i 2b blev inviteret hjem til middag. Og der ser man kulturforskelle komme til udtryk. En studerende i 2b sagde, at han var meget overrasket over, at han allerede var blevet inviteret hjem til middag hos en nepaleser, for det ville en dansk studerende aldrig gøre efter kun at have kendt en anden i så kort tid. Altså: En dansker inviterer typisk først, når venskab er etableret, mens en nepaleser inviterer for at lære andre at kende,” siger Astrid Vandenbergh Haaeman. ”I det hele taget lærte de studerende mange ting om hinandens kulturer og hverdag. De danske studerende var overraskede over at høre om undervisningsformen i Kina, Nepal og Indien – og særligt anderledes fandt de fx distancen mellem lærer og elever og over lærerens magtbeføjelser som kunne omfatte straffe. Imens blev de internationale studerende overraskede over, at danske studerende kunne berette om familiestrukturer med papforældre og halvsøskende. Både de danske og internationale studerende var positivt overraskede over hinandens venlighed og åbenhed – til dagligt oplever de hinanden helt anderledes, når de færdes rundt på Køge Handelsskole og Erhvervsakademi Sjælland. Det er jo fantastisk, at vi med så få virkemidler kan komme nærmere på hinanden og måske udvide netværkerne på tværs af landegrænser – dialog, mad og Facebook kan gøre en stor forskel,” smiler Helene Buch Brøndel, mens Astrid Vandenbergh Haaeman nikker anerkendende.