Røg skal lettes over Lyngvejs unge
Netop uddelte satspuljemidler skal forebygge rygning blandt unge i fem samarbejdskommuner
I Køge Kommune deltager Køge Handelsskole og EUC Sjælland på Lyngvej i bestræbelserne om at få de unge på ungdomsuddannelserne til helt at kvitte tobakken.
Sundhedsministeriet har netop bevilget 3.3 millioner kr. over tre år til at afprøve et nationalt koncept for tobaksforebyggelse i fem samarbejdskommuner. Foruden Køge Kommune er Greve, Solrød, Stevns og Faxe kommuner med at udvikle og afprøve en ny national model, der skal forebygge at børn og unge begynder ar ryge og hjælpe unge rygere til at stoppe igen. Indsatsen bliver flerstrenget, idet den består af tre dele nemlig; forebyggelse af rygestart, rygestop og information. Projektet indledes med en workshop i foråret 2013 for alle involverede parter i projektet, som skal kickstarte indsatsen. I Køge Kommune er det to folkeskoler, 10. klassecenter, produktionsskole og ungdomsuddannelserne på Køge Handelsskole og EUC Sjælland, der får glæde af at medvirke i udviklingen af et nationalt koncept for tobaksforebyggelse blandt unge. På Køge Handelsskole uddannes gennem midlerne en rygestop-projektkoordinator, som skal hjælpe de unge på Lyngvejs ungdomsuddannelser til at kvitte tobakken eller helt forebygge rygestart gennem vejledning og information.
”Køge Handelsskole har længe aktivt forsøgt at dæmme op for rygning blandt de unge,” fortæller politisk-økonomisk stabschef Finn Arvid Olsson på Køge Handelsskole.
”I 2004-2006 samarbejdede Køge Handelsskole med Roskilde Amt og Kræftens Bekæmpelse om at udvikle fleksible rygestoptilbud til unge, herunder rygestopevents og siden 2007 har vi samarbejdet med Køge Kommune om tobaksforebyggelse. Det samarbejde blev optrappet efter sommerferien, da det nye rygeforbud blev indført på ungdomsuddannelsernes matrikler landet over,” siger Finn Arvid Olsson.
”Vi har som del af en overordnet sundhedspolitik med Køge Kommunes rygestopvejledere i ryggen tilbudt individuelle og fælles rygestopforløb for studerende, elever og ansatte. De forløb kører stadig og der er god opbakning blandt de unge. Det var derfor kun naturligt for os at deltage i at udvikle og afprøve et nationalt koncept for tobaksforebyggelse i Køge og de fire øvrige samarbejdskommuner. Køge Handelsskole har desuden meget stor erfaring i ledelse af projekter - fra de store EU-finansierede projekter over tværinstitutionelle projekter og regionsprojekter til mindre interne projekter. En række medarbejdere er tilmed uddannet i projektledelse ligesom vi i vores Kursuscenter gennemfører kurser i projektledelse," fortæller Finn Arvid Olsson.
Nyt syn på røg
”Det er ikke mange år siden, at det var fuldkommen accepteret i Danmark, at fx møder foregik i tætte tåger af røg, og det blev opfattet som ikke-rygerens problem, hvis de ønskede at undgå røgen. I dag er holdning helt modsat, og der er generel stor accept af rygeloven, som blev indført i 2007 og netop blev yderligere strammet på børne- og ungeområdet i august 2012. Rygningen er tidligere blevet solgt til os som et tegn på frihed. Men efterhånden som det er gået op for os, hvor farligt det er, blegner frihedstankegangen. Nu er rygningen i højere grad forbundet med afhængighed og kræftfremkaldende stoffer,” siger Lisbeth Holm Olsen, faglig leder for forebyggelse og sundhedsfremme i Køge Kommune.
Også udvalgsformand fra Køge kommune er tilfreds med at midler fra Sundhedsministeriet skal bruges til at fjerne røgen blandt unge og fremtidens voksne.
”Sundheden har social slagside, og det kræver en større indsats at inkludere de mest udsatte unge, som sjældent får tilstrækkelig opbakning fra familien. Med denne bevilling kan vi nå ud til flere af dem, der har allermest brug for sunde rammer”, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Randi Hansen.
”Ministeriets støtte bliver udbetalt over tre år og vil således mere end fordoble tobaksforebyggelsesbudget. Ambitionen er nu at arbejde for at færre blandt de udsatte unge begynder at ryge. Forældre og voksne omkring de unge på fx uddannelsesinstitutioner har stort ansvar for, om unge begynder at ryge. Derfor er de en vigtig del af projektet. Alle forældre vil deres børn og unge det godt. Og idéen om at love de unge kørekørt, hvis de kan lade være med at ryge, inden de er fyldt 18 år, er slet ikke så tosset,” siger Randi Hansen.
Fakta: Kort om rygning
• Fem-seks elever i 9. klasse ryger dagligt eller ind imellem
• To elever i hver 9. klasse ryger dagligt
• De fleste rygere tog det første hiv som 13-14-årige
• Sundhedsprofilfor Region Sjælland 2010 viser, at 21 % af unge 16-25 år er dagligrygere, og 46 % af de 16 – 25 årige har prøvet vandpibe flere gange
• Hver anden ryger dør på grund af sin rygning
• Rygning er årsag til næsten en fjerdel af alle dødsfald (14.000 om året)